Narozeninové dorty

Třípatrový dort s lehkým šlehačkovým krémem s mascarpone

Dort s naprosto jednoduchým piškotovým korpusem a lehkým šlehačkovým krémem. Dozdobit už můžete podle své fantazie - já použila na boky plátky mandlí a na vršky jednotlivých korpusů nastrouhanou bílou čokoládu. Další ozdobou jsou marcipánové růžičky a číslo též z marcipánu.   Na přípravu korpusů budeme potřebovat tři různě velké formy - já použila dortovou formu o průměru 27 cm, dále hrnec (protože mám dortovou formu jen jednu) o průměru 19 cm a plecháček o průměru 10 cm. Na dno každé formy (hrnce) dávám pečící papír (vystřižený podle rozměru formy), boky pomažu máslem a vysypu hrubou moukou. Na takto velký dort je potřeba 20 vajec, já používám naše domácí :)   Recept na třípatrový dort s krémem se šlehačkou a mascarpone: 20 vajec470 g moučkového cukru470 g polohrubé mouky Bílky vyšlehám se špetkou soli do tuhého sněhu. Do toho po jednom zašlehám i žloutky a metlou zlehka vmíchám cukr a mouku. Polovinu celkového množství těsta naliju do největší formy a dám...

Tvarohový "Míša" dort

Tento dortík je vynikající na letní oslavu díky svému osvěžujícímu tvarohovému krému. Tentokrát jsem upekla jen jednopatrový dort, ale pokud byste chtěli více pater, tak není problém. Těsta uděláte dvojnásobek a naplníte potom i další dvě menší formy. Stejně dvojnásobné množství platí i pro krém a čokoládovou polevu. Vršek dortu zdobím podle situace a fantazie - tentokrát jsem použila marcipánové figurky vlastní výroby, lentilky a čokoládové vajíčko.   Recept na korpus (velká forma o průměru 27 cm): 10 vajec3 lžíce oleje10 lžic polohrubé mouky1x prášek do pečiva5 lžic kakaa10 lžic cukru Oddělené bílky jsem se špetkou soli vyšlehala do tuhého sněhu. V jiné misce jsem vymíchala žloutky s cukrem do bílé pěny. Jakmile jsou žloutky s cukrem vymíchané, přidám mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, olej. Vše smíchám a nakonec zlehka metlou vmíchám vyšlehaný sníh. Hotové těsto naliju do pečícím papírem vyložené dortové formy (papír dávám jen na dno, na boky se to obvykle nepřich...

Klasický piškotový dort s máslovým krémem

Díky tuhé konzistenci máslového krému je vhodné použití na několikapatrový dort, protože se ze spodních pater pod tíhou pater vrchních nevytlačuje krém. Recept na korpus: Používám své oblíbené jednoduché piškotové těsto bez kypřícího prášku, suroviny pro přípravu spodního patra (mám velkou formu o průměru 27 cm) jsou: 10 vajec235 g moučkového cukru235 g polohrubé mouky Bílky vyšlehám se špetkou soli do tuhého sněhu. Do toho po jednom zašlehám i žloutky a metlou zlehka vmíchám cukr a mouku. Těsto naliju do formy a peču asi 10 minut na 200 °C. Druhé patro je ve formě o průměru 19 cm, na výrobu těsta používám stejné suroviny, ale bude jich méně:6 vajec140 g moučkového cukru140 g polohrubé mouky Pokud chcete mít dort v řezu vícebarevný, můžete v jednom z pater 20 gramů mouky nahradit 20. gramy kakaa.  Po upečení oba korpusy musí úplně zchladnout, než je budu plnit máslovým krémem. Recept na krém (dávka na dvoupatrový dort): 400 g másla250 g moučkového cukru2 l...

3 položek celkem