Tvarohový "Míša" dort

Tento dortík je vynikající na letní oslavu díky svému osvěžujícímu tvarohovému krému. Tentokrát jsem upekla jen jednopatrový dort, ale pokud byste chtěli více pater, tak není problém. Těsta uděláte dvojnásobek a naplníte potom i další dvě menší formy. Stejně dvojnásobné množství platí i pro krém a čokoládovou polevu. Vršek dortu zdobím podle situace a fantazie - tentokrát jsem použila marcipánové figurky vlastní výroby, lentilky a čokoládové vajíčko.

 

Recept na korpus (velká forma o průměru 27 cm):

10 vajec
3 lžíce oleje
10 lžic polohrubé mouky
1x prášek do pečiva
5 lžic kakaa
10 lžic cukru

Oddělené bílky jsem se špetkou soli vyšlehala do tuhého sněhu. V jiné misce jsem vymíchala žloutky s cukrem do bílé pěny. Jakmile jsou žloutky s cukrem vymíchané, přidám mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, olej. Vše smíchám a nakonec zlehka metlou vmíchám vyšlehaný sníh.

Hotové těsto naliju do pečícím papírem vyložené dortové formy (papír dávám jen na dno, na boky se to obvykle nepřichytí a kdyby náhodou, tak to před otevřením formy oříznu nožem). Peču na 180 asi 10 minut, před vytažením z trouby kontroluji špejlí, zda je těsto upečené.

Po upečení musí korpus úplně vychladnout, než ho budu potírat krémem. Po vychladnutí podélně rozkrojím (stačí 1x, krému budu dávat větší vrstvu).

Recept na krém:

3x měkký tvaroh (nejlepší je plnotučný, ale pro odlehčení lze použít i méně tučný)
200 g másla
cca 3 lžíce moučkového cukru - cukr sypu "od oka", začnu s menším množstvím, po vymíchání ochutnám, a přidám...dokud to není akorát :)
1 lžíce rumu

Všechny ingredience vyšlehám do hladka. Máslo musí být změklé a vyšlehané dostatečně, aby v krému nebyly žádné hrudky.

Nakonec rozkrojený dort naplním dostatečnou porcí krému, přiklopím druhou polovinou korpusu. Navrch opět dám krém a zbylým krémem potřu i boky dortu. Dám do lednice alespoň na dvě hodiny vychladit.

Po vychlazení polévám čokoládovou polevou, kterou vyrobím ve vodní lázni rozpuštěním 1 tabulky čokolády na vaření s 1 tabulkou mléčné čokolády, přidám 50 g másla a asi dvě lžíce mléka. Pokud je po rozehřátí poleva příliš tuhá, přidám mléko (ale ne víc než 3 lžíce - jinak by nemusela na dortu ztuhnout a byla by mazlavá). Opět dám do lednice alespoň na 3 hodiny.

Zdobím podle fantazie, recept na marcipán, ze kterého vyrábím nápisy, ozdoby i figurky je zde :https://www.toprecepty.cz/recept/15868-modelovaci-hmota-falesny-marcipan-dobry-na-tvoreni-figurek/.